Hyvä ilmankostutin

Hyvä ilmankostutin voi parantaa elämänlaatua tarjoamalla puhdasta, kosteaa ilmaa hengitettäväksi. Tämä voi helpottaa monia hengitystieongelmia, kuten allergioita, poskiontelotulehduksia ja keuhkoputkentulehduksia. Hyvä ilmankostutin voi myös auttaa ehkäisemään näiden ongelmien syntymistä alun perin pitämällä kodin ilman kosteuden terveellisenä.

Mistä tietää että on kuiva sisäilma?

Silmät alkavat vuotaa heti, kun tulet ulkoa sisälle, iho kutisee koko ajan, nenä on täynnä karstaa ja hengitystiet tuntuvat kuivilta. Oireet ovat tuttuja monelle suomalaiselle talvella, kun sisäilman kosteus laskee. Erityisesti kuivasta ilmasta kärsivät astmaatikot ja he, joilla on muutenkin kuiva iho.

Mistä tietää että talossa on hometta?

Tyypillisiä merkkejä homeesta ovat tietynlaiset hajut tai näkyvä homekasvusto. Myös värivirheet tapeteissa, seinissä tai lattian muovimatossa ovat yleisiä. Asunnon seinäpaneeleista homeen tunnistaa tummentumista.

Mikä auttaa kuivaan sisäilmaan?

– Pyykkääminen, siivoaminen, ruoanlaitto ja astioiden pesu tuottavat sisäilmaan lisäkosteutta. Myös sisälämpötilaa alentamalla voi nostaa ilman kosteutta. Jos lämpötila on 23 – 24 astetta, niin jo parin asteen vähennys tuo lievitystä kuivan ilman aiheuttamaan kärsimykseen, sanoo Syrjänen.

Mitä oireita kuiva sisäilma aiheuttaa?

Liian kuiva sisäilma voi aiheuttaa erilaisia ärsyttäviä oireita kuten ihon, silmien ja limakalvojen kuivumista. Hengitystiet voivat tuntua kuivilta ja hengittäminen epämiellyttävältä. Lisäksi kuiva ilma voi heikentää ilman poistumista hengitysteistä, mikä puolestaan lisää tulehdusriskiä.

Miksi sisäilma on kuivaa talvella?

Kun ulkona on pakkasta, ilma kuivuu. Se johtuu siitä, että kylmä ilma sitoo vain vähän vesihöyryä, toisin kuin lämmin. Rakennusten sisälläkin ilma on sitä kuivempaa mitä kovempi pakkanen ulkona on. Kun kylmä ilma lämpenee sisätiloihin tullessaan, sen suhteellinen kosteus laskee entisestään.

Mikä on normaali ilman kosteus?

Talvella normaali suhteellinen ilmankosteus on 20–40 %, kesällä korkeampi 50–70 %. Liian kuiva sisäilma voi aiheuttaa asukkaille esimerkiksi tukkoisuutta ja limakalvojen kuivuutta, mutta jos ilmankosteus on pitkään yli 70 %, alkavat kosteudesta kärsiä kodin ja talon rakenteet.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.